Den seniorů v Pardubickém kraji

V letošním roce zorganizovalo svůj vlastní Den seniorů hned několik velkých městských organizací, v několika případech spolu s městskými orgány nebo politickými představiteli. Jednalo se převážně o kulturně společenské akce nebo sportovní soutěžení. Oslavy tedy byly již tradičně velice pestré, některé mají také dost dlouhou a bohatou minulost, jiné se v nynější podobě uskutečnily poprvé. Tak kupříkladu poprvé proběhly 30. září v rámci oslav sportovní hry seniorů v Chrudimi, a to v mimořádně příjemném prostředí Klášterních zahrad v samém centru města. Hlavním organizátorem byla Šárka Turečková ze sdružení Chrudim-zdravé město a místní Agenda 21 spolu s naší seniorskou organizací. Akce měla za cíl ukázat, jak je město přátelské k vlastním seniorům, jak aktivně podporuje zdravé aktivity svých obyvatel s výhledem na dalekou budoucnost. Vše proběhlo v rámci kampaně Aktivní Česko za účasti stovky soutěžících. Pořadatelé se s účastníky shodli na tom, že by tak mohla být založena tradice, pro kterou se zavázali společně vytvořit podmínky i do příštích let. Na konečných výsledcích tak úplně nezáleželo. Poděkování Rady i místní organizace míří na chrudimský magistrát, který byl garantem podařeného dne.

Následující akce naopak mají již poměrně dlouhou historii. Řadu let, vždy 1. října, slaví Den seniorů pardubičtí v Paláci Pardubice. Je to tradice, o kterou se zasloužil Pardubický kraj a svůj podíl má, také tradičně, Sun Drive z Brna. Hlavní hvězdou letošního programu byl Vladimír Hron a ze stálic našich dalších podobných akcí opět pardubák Josef Sochor. Jednalo se ovšem o v pořadí druhou oslavu. Tou první bylo vystoupení revivalové skupiny Top Stars s písněmi z repertoáru BEE GEES a ABBA v letním kině, za účasti pěti set diváků. Akce se zúčastnil hejtman JUDr. Martin Netolický Ph.D., jeho podíl na zkvalitňování práce Rady ocenila předsedkyně RSČR Ing. Lenka Desatová pamětním listem.

Dokonce popatnácté v Ústí nad Orlicí proběhla oslava soutěží o nejpovedenější guláš. V minulosti měla mezinárodní ráz díky pravidelné účasti týmů z Polska a ze Slovenska. Letos byl termín kvůli povodním v regionu posunut o čtrnáct dnů, a tak jsme se museli obejít bez našich zahraničních přátel. Soutěžilo pouze šest domácích družstev. Na kvalitě výsledných produktů to ale pražádný vliv nemělo. Všechny byly výtečné, porota nakonec za vítěze určila kuchaře a kuchařky z oblastního spolku Českého červeného kříže, před neméně výtečným klubem seniorů z Ústí. Také tradičním účastníkem a zkušeným porotcem byl starosta města. Následoval sportovní den a zábava při hudbě. I ceny byly mimořádné, převážně se totiž jednalo o masné výrobky místního řeznictví. Oslavy povedené, za to dík patří předsedovi organizace JUDr. Z. Ešpandrovi a jeho aktivnímu týmu.

Také naše největší organizace z České Třebové uspořádala svůj Den seniorů, a to v kulturním centru města. Oslavu tvořily dvě části. Tou oficiální, společenskou, za účasti starosty města, bylo ocenění nejaktivnějších seniorů a seniorek za uplynulý rok kytičkami, dárky a upomínkovými předměty. Následovala kulturní část, kterou uvedla českotřebovská Taneční škola a kapela místní Základní umělecké školy. Město a naše organizace zajistila občerstvení, hudbu k poslechu a pracovnice Domu dětí a mládeže připravily pro zájemce vlastní výrobu drobných předmětů z vosku.

Poslední velkou oslavnou akcí, o které nejde se nezmínit, byl koncert našich největších hudebních nadějí z Pardubic a blízkého okolí, který jsme nazvali „Základní umělecké školy baví pardubické seniory“. Vše se uskutečnilo v KD v Hronovické, záštitu nad akci měl starosta městského odvodu 1 Filip Šťastný, vystoupilo osm velice kvalitních souborů. Celkem se na jevišti vystřídala sedmdesátka dětí a teenagerů vysoké umělecké úrovně. Mezinárodní věhlas má už dnes soubor Žesťová harmonie pod vedením R. Faltyse ze ZUŠ Havlíčkova, ale také Pardubická muzika M. Chmelaře z Přelouče, ve které hrají a zpívají také konzervatoristé, nebo orchestr pod vedením P. Merty ze ZUŠ Polabiny. Zaujala také baletní škola Evy Rákosové. Dívky různých věkových kategorií se prezentovaly ukázkami z klasických baletů nebo světově proslulých muzikálů. Pro některé vystupující to byl naopak debut před větším publikem. A protože se pořad velice líbil, předpokládáme, že založíme neformální tradici, která může do budoucna přinést sblížení mladé generace s námi seniory.

Toto je průřez práce našich organizací, zaměřený na oslavu Dne seniorů. Ani zdaleka však není vyčerpávající. Sportovní dny pořádaly také organizace ve Svitavách, Poličce i na dalších místech. Pro seniory kulturní vyžití připravují i ty „malé“ organizace. Určitě můžeme být právem na svoji práci hrdí. Tak co říkáte? Umíme to?

Vladimír Berounský