Rada seniorů České republiky k vládnímu návrhu novely zákona o obalech

Vláda poslala do sněmovny návrh novely zákona o obalech, který s sebou přináší i povinné zálohování nápojových PET lahví a plechovek, stejně jako zavedení recyklačního poplatku na papírové reklamní letáky.

Rada seniorů se sešla na s ministrem Hladíkem, aby mu vysvětlila své argumenty a vyslechla ty jeho. Ministr Hladík Radu seniorů ujistil, že jeho kroky nejsou a nebyly zaměřeny proti seniorům, kteří jsou častými odběrateli letáků, jak dokázal i průzkum Rady seniorů - takřka devět z deseti českých seniorů alespoň občas nakupuje podle letáků a každý třetí senior využívá informace v nich k častým nákupům. Naprostá většina seniorů (77 %) preferuje tištěné letáky před elektronickou nabídkou. Pro 74 % seniorů starších 70 let je důležité zachování tištěných letáků jako informačního zdroje. A své postoje a nutnost novely vysvětloval i v rozhovoru pro Dobu seniorů.

Mezi tím se Radě seniorů ozývali nejen i ti, kteří reklamní letáky vyhledávají a nakupují podle nich, ale i ti, kteří nesouhlasí se zálohováním PET lahví a plechovek. Upozorňovali mimo jiné na to, že počet kontejnerů na plechovky byl ještě poměrně nedávno (duben 2023) výrazně nižší než těch na plast, proto logicky končilo více plechovek v popelnici. Často bylo složité nádobu na plechovky najít a pokud už se to povedlo, bývala většinou plná. Nyní patří plechovky do žluté popelnice, ale samozřejmě chvíli trvalo, než lidé změnu zaznamenali. Část seniorů se domnívá, že ministerstvo mělo ještě vyčkat, jak se nový systém sběru promítne do celkových čísel.

Další, zejména starší senioři nad 75 let nás upozorňují, že nosit tašky naplněné prázdnými PET lahvemi nebo plechovky zpět do obchodu může být obtížné, a to zejména pro ty s omezenou pohyblivostí nebo zdravotními problémy. Obávají se také, zda bude případných odběrných míst dostatek.  To platí zejména pro ty z malých obcí a odlehlých oblastí. A panuje samozřejmě i obava o pracovní místa, která využívají senioři či osoby se zdravotním postižením. Pokud by se počet tištěných letáků výrazně snížil, pravděpodobně se zredukuje i počet těch, kteří je roznáší.

Rada seniorů věří, že poslanecká sněmovna vezme všechny tyto argumenty v úvahu, stejně jako stanovisko Hospodářské komory, Svazu měst a obcí České republiky, Sdružení místních samospráv České republiky a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky, kteří žádali vládu, aby novela obalového zákona byla zastavena a zákon v této podobě neschválí.