Putování krajem Chodů

Po návštěvě Moravskoslezského kraje jsme se vypravili do oblasti  Českého lesa, který je právem nazýván Zelenou střechou Evropy. První zastávkou k našemu cíli – obci Díly u Domažlic – bylo město Písek. Zde jsme si prošli náměstí, nejstarší kamenný most a u něho 5 nádherných pískovcových soch, představujících příběh plavení dřeva, řeky Otavy a místních lidí.

Z místa ubytování jsme každý den zamířili do některé zajímavé destinace v okolí. Ať už to byl  Horšovský Týn s   návštěvou  hradu a zámku, město Domažlice s jeho typickým náměstím s podloubím, šikmou věží a Dolejší branou či příhraniční malebná německá obec Furth im Wald a procházka u Dračího jezera.

V jedné z nejznámějších chodských vesnic Postřekov jsme měli možnost poznat v místním muzeu všechny kroje horního a dolního Chodska a pochopit význam jednotlivých prvků a odlišností, osobně nás  provedla zkušená švadlena a nositelka krojové tradice. Bylo milé, že jsme si mohli na památku některé drobné výrobky zakoupit.

Nemohli jsme vynechat Klenčí pod Čerchovem – středisko horního Chodska, rodiště J.Š.Baara a jeho muzeum. V obci jsme se seznámili také  s ruční výrobou  keramiky s typickým chodským vzorem a poznali celý proces od zpracování hlíny na keramický výrobek, jeho vypálení, až po finální  malování. Je škoda, že tato řemeslná tradice je na ústupu.

Nemohli jsme opomenout ani vrch Hrádek u obce Újezd u Domažlic, který připomíná slavnou chodskou minulost –vzpouru panské zvůli Lomikara a boj za svobodný život chodského lidu, stejně jako poctivé a udatné strážení hranic tehdejšího království. Tyto okamžiky připomíná socha J.S. Koziny v nadživotní velikosti a symbol pohraniční ochrany – pes, zvaný Chody.

S vynikajícím průvodcem – lesníkem pohoří Českého lesa – jsme absolvovali nejvyšší vrchol Českého lesa (1042 m.n.m.) s Kurzovou věží. Na vyhlídkovou plošinu vede 129 schodů, odtud je krásný výhled do okolí. Cestou na Čerchov i zpět jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí o těchto místech s nedotčenou přírodou, včetně darování vánočního stromu z této lokality do Vatikánu.

Po rozlučce s malebnou vesnicí Díly u Domažlic jsme se cestou domů zastavili na komentovanou prohlídku po Naučné stezce farmy Čapího hnízda, seznámili se různými druhy zde žijících zvířat i historií Čapího hnízda a jeho současným stavem.

Díky organizátorce  tohoto  poznávacího pobytu p. Jitce Švecové jsme měli možnost poznat krajinu se stále živými lidovými tradicemi, mohutnými lesními porosty a bohatou historií, kterou je destinace Český les.

Děkujeme za všechny zážitky a už se těšíme:  „ kam to bude příště ? “

Květa Budínová, Senioři ČR, MO Mikulov