Pomazánková minikuchařka

Seniorky z Vlachova Březí, vedené paní Zdenou Florianovou, jsou po celý rok velice aktivní. V žádném případě nesedí doma v křesle a nesledují pouze televizní pořady. Pravidelně se scházejí a pořádají různé akce: poznávací výlety, společné pobyty, turistické výšlapy nebo soutěže. Nikdy nechybí ani na akcích pořádaných Krajskou radou seniorů Jihočeského kraje. Letos všechny překvapily originálním nápadem. Společně napsaly a vydaly s pomocí organizace MAS Šumavsko a.s. malou knížečku pomazánkových receptů pro slavnostní rodinné události, kterou nazvaly Pomazánky vlachovobřezských babiček. Sestavení knihy předcházela soutěž o nejlepší pomazánku, která se setkala s velkým zájmem. Porota se jen těžko rozhodovala, které seniorce udělit první místo.

Sama paní Zdena říká v úvodu knihy: „Všechny pomazánky byly lahodné a ty, milý čtenáři, držíš v ruce knížečku plnou poctivých pomazánkových receptů, a to doslova a do písmene od babiček.”

Knížečka byla slavnostně pokřtěna 19. 9. 2023, kdy se v obci konala tradiční václavská veselice. Kmotry se stali: pan starosta Lubomír Dragoun, předseda MAS Šumavsko – Josef Bláhovec a předsedkyně kulturní komise Mgr. Taťána Tláskalová.

Marie Nollová