Výjezdní zasedání Krajské rady seniorů Plzeňského kraje

V souladu s plánem práce KRS PK připravilo předsednictvo výjezdní zasedání na Tachovsko, které se uskutečnilo 4.10.2024 pod vedením předsedy KRS PK pana M. Hory v Boru u Tachova. Součástí výjezdního zasedání byla i návštěva zámku v Tachově a mimořádně úspěšně renovované Jízdárny Tachov – Světce.  Jízdárnu nechal vystavět v osadě Světce majitel této osady polní maršál Alfréd 1. Windischgrätz v letech 1858 – 1861, vzorem byla Španělská dvorní jízdárna ve Vídni. Jízdárna se po 2. svět. válce přestala využívat k původnímu účelu, sloužila jako tělocvična pro vojáky a později jako sklady pro obilí. Po přechodu notně zchátralého objektu do majetku města Tachova započala v roce 2000 postupná rekonstrukce celé jízdárny, která trvala do roku 2023. Hlavní sál s pozoruhodným krovem má velmi dobrou akustiku a v letním období se koná hudební festival, divadelní představení, výstavy. Prohlídkový okruh zahrnuje hlavní sál, stáj, knížecí loži, ubytovací prostory, stáj, kovárnu, byt kováře, expozici bylinkářství.

Historie Tachovského zámku je podstatně delší a pohnutější, první zmínky pocházejí z roku 1126. V průběhu let se střídali majitelé a v roce 1648 byl hrad údajně Švédy vypálen. Po změnách majitelů došlo na přelomu 18. a 19. století k zásadní přestavbě bývalého hradu na zámek. Po druhé světové válce došlo k výraznému zhoršení stavu zámku, ale po roce 1969 začala postupná záchrana objektu. V současné době v jedné části  zámku sídlí Základní umělecká škola a v druhé části je zámecký okruh, který připomíná životní prostředí šlechtické rodiny na začátku 20. století. Po skončení obou prohlídek historických objektů, které díky průvodcům byly velmi zajímavé i poučné a často dokonce zábavné. Přítomní senioři vysoce ocenili péči o památky, zejména komplexní rekonstrukci jízdárny i její využití v současné době.

Po uvedených prohlídkách jsme se přemístili do Boru u Tachova, kde se ve sportovním areálu uskutečnilo výjezdní zasedání KRS PK.