Slavnostní setkání seniorů Moravskoslezského kraje – Oslavy Mezinárodního dne seniorů

Krajská rada seniorů MSK uspořádala pod záštitou starosty obce Mořkov 1. října 2024 v rámci oslav MDS Slavnostní setkání seniorů Moravskoslezského kraje v Mořkově. Čtyři autobusy se seniory kraje dopoledne vyrazily na prohlídky pamětihodností a zajímavostí MSK. Jedna výprava zajela na prohlídku Zámku Frýdek, druhá na prohlídku Zámku Kunín, třetí na prohlídku Žerotínského zámku v Novém Jičíně  a čtvrtá zajela na prohlídku Zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Po společném obědě se všechny autobusy sjely do Mořkova, kde ve Společenském domě obce byl zahájen připravený kulturní program k oslavám.    V zaplněném sále společenského domu přivítal účastníky oslav předseda KRS MSK Pavel Gluc, starosta obce Adam Kučera, senátorka Ivana Váňová a k přítomným pohovořila i předsedkyně RSČR Lenka Desatová. Mezi hosty byl předseda Krajské rady Seniorů ČR Oldřich Pospíšil a ředitelka ZŠ a MŠ v Mořkově Yvona Šindlerová.

Po úvodních slovech postupně vystoupily různé soubory a jednotlivci, s pěkným a hlavně milým vystoupením děti ze základní školy v Mořkově, mužský pěvecký soubor horníků z Havířova „Horničtí kamarádi“, taneční vystoupení předvedli Aktivní senioři z Bruntálu, skotské tance nám předvedl taneční soubor z Háje ve Slezsku a své pěvecké umění předvedlo pěvecké duo Jozefíny.

V rámci programu byla vyhodnocena kampaň KRS za rok 2024 a „Seniorkou MSK roku 2024“ se stala Anna Zemanová, členka krajské rady a klubu důchodců Paskov a „Seniorem MSK roku 2024“ se stal Radim Holeček, člen krajské rady a předseda senior klubu Velká Polom. V rámci kampaně byli za svou seniorskou práci v organizacích a klubech oceněni Květoslava Brodňanová a Jiřina Korbelová z KS Čtyřlístek Jakartovice, Marie Darmovzalová, Mojmíra Sucháčková a Christa Hantošová z MO SČR Ostrava, Dana Seberová, Jana Adamcová a Eva Jančaříková z KS Bohumín, Marie Figurová z KD Střítež, František Vodička a Milan Bartoň z „Hornických kamarádů“ Havířov a Jana Klašterková z KD Paskov.

Za dlouholetou aktivitu a činnost v seniorském hnutí byli oceněni Pamětním listem v sametových deskách RSČR tito členové krajské organizace RSČR: Emilie Valgová a Tomáš Staníček z Řepiště, Karel Kupka z Háje ve Slezsku, Karel Žák, Vilém Uher a Jiřina Mlčáková z Havířova, Anna Glucová z Brušperku a Jiří Bužek z Palkovic. Ocenění osobně předala předsedkyně RSČR Lenka Desatová společně se senátorkou Ivanou Váňovou a předsedou KRS MSK.

Všem účastníkům se tříhodinový program líbil, často odměňovali vystupující dlouhotrvajícím potleskem. Největší potlesk měly naše děti a řízný soubor „Horničtí kamarádi“.

Poděkování za podíl na zdařilé akci patří seniorům z Mořkova, kteří zabezpečovali kompletní servis pro účastníky pod vedením své předsedkyně Marie Černochové a do přípravy sálu SD zapojeným členům krajské rady a především manželům Nestrojovým z Opavy a Anně Glucové z Brušperku. Velké poděkování patří organizátorům z krajské rady seniorů, především moderátorce kulturního pořadu Anně Pinterové, hlavnímu partnerovi Moravskoslezskému kraji a významnému partnerovi obci Mořkov, kteří nám vytvořili organizační, finanční a materiální podmínky pro realizaci oslav na vysoké úrovni. Oslav se zúčastnilo 240 účastníků (počet omezen kapacitou sálu SD) z 29 seniorských klubů a organizací 23 měst a obcí kraje, 50 dětí a 4 soubory o 32 osobách!

Všichni účastníci, ještě podle ohlasů v sále a později došlých e-mailech, prožili příjemný podzimní den!