Inspirativní a emotivní výstava

Umělecký talent mohli vidět všichni, kdo se zúčastnili setkání s Bárou Sedláčkovou a jejími obrazy v SeniorPointu Prachatice. Výstava obrazů Báry Sedláčkové, která je maluje ústy ukazuje neuvěřitelnou vytrvalost a schopnost překonávat své fyzické omezení. Zajímá se o umění, hlavně o různé techniky malování a design. Studuje na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích obor Sociální a charitativní práce.

Báře Sedláčkové je 22 let, bydlí v Českých Budějovicích. Do tří let byla zdravá, pak onemocněla. Jak sama řekla: „Ochably mi ruce i nohy a zničehonic jsem mohla jenom trochu pohybovat klouby. Proto musím většinu času sedět na invalidním vozíku a jsem téměř zcela závislá na pomoci druhých.“ Dnes jednou týdně dochází k fyzioterapeutovi, dvakrát do roka jezdím do Centra Hájek u Plzně, kde dva týdny intenzivně cvičí, … Bára dodává: „Můj stav se díky léčbě a rehabilitaci pomaličku zlepšuje a já místo zoufání beru štětec, fix nebo pastelku do úst a představuji svému okolí vlastní výtvarný styl, kterému říkám PUSOPIS. Vzniká různými technikami, jako jsou anilinové barvy, fixy, tempery, ale i tuš. Ráda maluju zvířata a přírodu, inspirují mě i různé tradice, například lidové kroje se spoustou zajímavých detailů. Každá čárka nebo tečka na mém obraze vzniká tak, že musím k obrázku sklonit hlavu. Občas mě z toho bolí za krkem, ale už jsem si na to zvykla. Malování mám ráda a vybrala jsem si ho právě proto, že to můžu a dokážu dělat.“ Bára v zimě na horách s jezdí na monoski, což je speciálně upravená lyže.

Páteční (6.9.2024) vernisáž byla komorní. Bára svůj talent ukázala přímo na místě, ostatní přítomní zkoušeli také malovat ústy … Byl spuštěn film hudební skupiny    , kde vystupovala Bára v klipu. Květina, kterou si Bára zasloužila byla jedním z dárků a druhým dárkem byl mini spontánní tanec Senior country tanečnímu klubu SenSen Prachatice.

S Bárou Sedláčkovou byl natočen pro Městské vysílání rozhovor a díky panu Janu Voldřichovi jej v nejbližší době uvidíme v TV.

Svým umem upozorňuje na problematiku hendikepovaných umělců, výstava přidala i sociální a osvětový rozměr. Děkujeme.

Výstavu můžete navštívit po celý měsíc září, a to denně od 10:00 do 17:00 hodin. SeniorPoint Prachatice, Zlatá stezka 145, Prachatice. Doporučujeme i školám, kroužkům, ZUŠ, ale i dalším kolektivům.

Hanka RH+ Rabenhauptová