Babička Libereckého kraje 2024

V úterý 10. září 2024 se v Kulturním centru 101010 ve Vratislavicích nad Nisou uskutečnil  již 6. ročník soutěže Babička Libereckého kraje. Z původních 9 přihlášených soutěžících se před očima poroty prošlo 6 seniorek, které byly moderátorkou představeny a zodpověděly několik otázek. Poté už v pestrém sledu předvedly své dovednosti a schopnosti – Blanka Schoberová zatančila krásný orientální tanec s vějíři, Něža Pěničková zahrála na housle a při čardáši ji tancem doprovodila vnučka Viktorka, Marcela Choutková zatančila krásný sólo tanec s baletními prvky, Hana Marková přednesla dvě satirické básně ze své tvorby. Neobvyklou disciplínou bylo vystoupení značkařky Jindřišky Brabcové, která se věnuje mnoho let obnově či novému turistickému značení na severu Čech a defilé uzavřela Markéta Hajná, zakladatelka Jilemnického spolku paní a dívek a společně se třemi kolegyněmi předvedly mnoho vlastnoručně ušitých modelů z přelomu minulého století.

Po závěrečné části soutěže, kterou je vždy módní přehlídka, u nás nazvaná „v čem se cítím nejlépe“ dostala porota čas na sčítání bodů a rozhodnutí. I v letošním roce byli členy poroty náměstek hejtmana Petr Tulpa, předsedkyně RS ČR Lenka Desatová, místopředseda RS ČR Milan Taraba a Pavla Řechtáčková ze spolku Bonne dei. Rozhodování neměla porota vůbec jednoduché a rozhodla takto: na prvním místě se umístila Markéta Hajná z Jilemnice, stříbrnou korunka obdržela Marcela Choutková a třetí příčku obsadila Hana Marková z Tanvaldu.

Závěrem soutěže byly oceněny za dlouholetou práci pro ostatní seniory Bedřiška Klíchová, Hana Novotná a Marcela Choutková, předsedkyně RS ČR předala pamětní list i předsedkyni Krajské rady Miroslavě Palečkové a za dlouholetou podporu a spolupráci i hejtmanovi Martinovi Půtovi, který se pro nemoc z účasti bohužel musel omluvit, a tak ocenění převzal jeho náměstek Petr Tulpa.

Následovalo společenské odpoledne jako oslava Mezinárodního dne seniorů, v němž vystoupil taneční mistr J. Kohout a taneční skupina Chilli babičky z Lomnice nad  Popelkou a k tanci i poslechu hrála živá hudba.

Celou akci finančně podpořil Liberecký kraj.