Vítězství na sportovních hrách vybojovali senioři Ústeckého kraje

Liberec hostil sedmé Sportovní hry seniorů s mezinárodní účastí. Soutěžící senioři ze všech krajů České republiky, ale také týmy z Německa, Polska a Slovenska se sešli na stadionu Technické univerzity Liberec, aby se zde utkali v tradičním desetiboji družstev. Novinkou pak byla vložená soutěž v mölkki.

 

Do dějiště her se účastníci začali sjíždět už ve čtvrtek po poledni, takže organizační tým v čele s předsedkyní Krajské rady seniorů Libereckého kraje Miroslavou Palečkovou a místopředsedou RS ČR Milošem Vajsem měl napilno. Účastníky vítalo slunečné počasí, což ale nemělo trvat dlouho. Navečer, kdy vedoucí týmu absolvovali poradu a předsedkyně RS ČR Lenka Desatová spolu s místopředsedkyní Milenou Hesovou odjely vyzvednout vody, aby bylo vše na závodní den nachystáno, spustila se doslova průtrž mračen, takže sportovní šéf Zdeněk Srba musel upustit od plánu nachystat sportoviště a musel si, spolu s celým týmem ráno přivstat. Hrozilo totiž, že by vítr nachystané věci a označení stanovišť do rána stejně poničil a začínalo by se nanovo…

V pátek ráno po snídani se sportovci nachystali a pomalu se začali řadit na odchod ke sportovišti, zatímco na ploše stadionu pilně pracovalo přes dvacet pořadatelů, aby bylo vše připraveno a přitom očima sledovali nebe či mobily a v nich předpověď počasí, která nevěstila nic dobrého… Dojet do dějiště autem byl poněkud oříšek, a tak co chvíli někdo volal a dožadoval se rady, jak se tam dostat, včetně náměstka hejtmana Petra Tulpy, který samozřejmě nemohl chybět na slavnostním zahájení.

Náměstek hejtmana pro sociální oblast Petr Tulpa všechny přítomné pozdravil během

slavnostního zahájení a omluvil hejtmana Martina Půtu, který měl návštěvu akce původně v plánu, avšak nakonec jel na služební cestu na Ukrajinu. Chtěl alespoň poslat zdravici, jenže na stadionu nebylo k dispozici promítací plátno, a tak jeho zdravici tlumočil náměstek

Petr Tulpa. Omluvil se i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Seniory naopak přivítala starostka města Česká Lípa Jitka Volfová, která také přivezla ceny pro vítězné týmy a předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová.

Ve chvíli, kdy slavnostní zahájení skončilo, začalo pršet. Naštěstí to ale nebyla průtrž mračen jako o rok dříve na hrách v Ostravě, a tak realizační tým zavelel, že se to zkusí venku. A nakonec se ukázalo, že to bylo rozhodnutí dobré, protože to byla pouze přeháňka – pravda, během soutěžního dopoledne bylo přeháněk několik, ale všechny drobné. Na řadu tak

Sice přišly deštníky a pláštěnky, ale sportovat se dalo, mnozí di pochvalovali, že ej to lepší než pekelné vedro a naštěstí nedošlo ani k žádnému zranění, takže zdravotnický tým Červeného kříže zasahovat nemusel.

Také letos se soutěžilo v tradičních a osvědčených disciplínách – bollo-ball, hod šipkami do terče, hod basketbalovým míčem na koš, střelba na florbalovou branku, chůze na 800 metrů, disc golf (frisbee), snack golf, hod kriketovým míčkem na cíl, pétanque a lukostřelba. Nutno

podotknout, že soutěžící dané disciplíny velmi dobře znají, v průběhu roku se jim navíc řada z nich ve svých klubech pečlivě věnuje a na jejich předvedených výkonech to tak bylo skutečně znát. O tom, že soutěžení i trénink berou vážně, svědčí i dotazy, s nimiž chodili v průběhu soutěží. Dotazovali se na to, kde zakoupit náčiní, které v klubech nemají, bedlivě kontrolovali rozhodčí při zapisování výsledků, ale měli také „nenápadné“ dotazy na to, jak si stojí soupeři…

O doprovodný program v místě konání her se postarali manželé Strnadovi se stánkem BESIP, kde mimo jiné představovali zbrusu nové divadelní představení Senior bez nehod, které se koná pod záštitou Rady seniorů ČR. O odpolední program se postaral exministr kultury Daniel Herman svou velmi zajímavou přednáškou a besedou na téma Lichtenštejnsko: Příběh, který buď neznáme, anebo obdivujeme? Poté následovalo posezení s vyprávěním libereckých olympioniků, běžkyní na lyžích Alenou Bartošovou a sdruženářem Františkem Zemanem, které zprostředkoval Český olympijský výbor.

Večer byl již tradičně čas vyhlásit výsledky. nejprve převzali diplomy nejaktivnější organizace a jednotlivci, kteří se zúčastnili aktivizačního programu Rady seniorů ČR Chodíme pro zdraví. Poté byli oceněni nejlepší jednotlivci v mölkki. Soutěž byla vložena záměrně. Rada seniorů ČR spolu s Českým olympijským výborem vybírají aktivity vhodné pro starší generaci, ale i pro mezigenerační soutěžení a ty pak propagují v rámci Aktivního Česka. Právě mölkki byly první hrou, kterou finanční ředitel Českého olympijského výboru Jan Létal loni osobně seniorům představil a předal i sady pro všechny Krajské rady. V rámci Aktivního září se pak ve většině krajů uskutečnily turnaje, které vyvrcholily během startu Evropského týdne sportu v Praze na Žofíně. Připraveny byly poháry a ceny pro tři nejlepší, jenže stejného výsledku dosáhli hned čtyři soutěžící. Své ceny – rodinnou vstupenku do Muzea rekordů a kuriozit, víkendový pobyt se snídaní v pensionu Relax Velká Úpa i pohár dostali všichni, za což všem sponzorům děkujeme.

Nejstarší účastníci her pak dostali kromě pohárů a rodinné vstupenky do Muzea rekordů a kuriozit týdenní pobyt v hotelu Brdy.

A pak se vyhlašovaly výsledky desetiboje družstev. Na třetím místě skončil tým Krajské rady seniorů Plzeňského kraje

,

druhé místo si odvezl tým ze Slovenska, JDS Bardějov,

a vítězství vybojovalo družstvo Krajské rady seniorů Ústeckého kraje.

Ani večer po vyhlášení výsledků a předání všech cen se přítomným seniorům ještě nechtělo odpočívat, ba naopak, všichni si užili zábavný společenský večer nejen při hudbě a tanci, ale také při navazování nových meziklubových přátelství.

K nadšení mnohých seniorů bylo k dispozici i pivo, které věnoval jako sponzorský dar Pivovar Svijany.

Následující den po snídani se pak všechna družstva postupně rozjela do svých domovů.

Vítězům gratulujeme a děkujeme také všem sportujícím seniorům za jejich účast i za předvedené výkony.

Poděkování patří Krajské radě seniorů Libereckého kraje v čele s její předsedkyní Miroslavou Palečkovou za přípravu a organizaci letošních sportovních her seniorů, Technické univerzitě Liberec za poskytnutí sportovního areálu a menzy, České televizi, která se také soutěžnímu seniorskému klání ve svém vysílání věnovala. A samozřejmě všem partnerům a sponzorům akce za poskytnutí finanční podpory i dárků pro soutěžící seniory. Protože bez nich by to zkrátka nešlo.

GENERÁLNÍ PARTNER

Liberecký kraj

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Doba seniorů 

Česká televize 

PARTNEŘI AKCE

Rada seniorů ČR,  statutární město Liberec , Krajská rada seniorů Libereckého kraje , Lidl , Aktivní ČESKO ,Hotel Brdy , Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov , SBD Liberec , SBD

Pozemní stavby Liberec , Be Active , Pension Relax Velká Úpa , Pivovar Svijany