Senioři dvakrát v Bruselu

Aktivní senioři z Prachatic, z prachatické Rady seniorů, Super dědové a aktivní členové organizace Senioři ČR, Klubu vojenských důchodců a další, díky bývalé europoslankyni Radkou Maxovou se zúčastnili již 2x exkurze do Evropského parlamentu, Bruselu.

V Lucembursku se uskutečnila návštěva na vojenském hřbitově u hrobu generála George S. Pattona. Konala se díle prohlídka evropských institucí na Kirchbergu s výkladem a centrum Lucemburku. Po návštěvě Lvího pahorku v belgickém Waterloo se pokračovalo v zájezdu k předměstí Bruselu, kde byla zastávka u věhlasného Atomia,

Programy u obou exkurzí byly zhruba stejné. Jeden den byl věnován celodenní návštěvě hlavního města Belgie. Prohlídka centra belgické metropole byla zakončena slavnostní večeří s paní europoslankyní v restauraci Drug Opera. Zde se představili jednotlivé skupiny zájezdu, tedy i prachatičtí senioři, kteří nejen o městě, seniorských organizacích pověděli, ale i zazpívali hezké české písničky (Od Tábora až k vám, Kdyby byl Bavorov a poté se přidávali další).

Exkurze a setkání s paní (dnes bývalou) europoslankyní Radkou Maxovou v Evropském parlamentu byl velkým zážitkem pro všechny, kdo tam byli poprvé.  Navštívili jsme hlavní zasedací sál EP. Setkání ve vzdělávacím středisku EP Parlamentáriu udělalo všem velkou radost. Interaktivní výstava doplnila informace, které jsme získali od přednášejících.

Třetí den nechyběla návštěva největšího belgického univerzitního města v Lovaně. Ale také návštěva historických měst Gent a Brugge.

Další den byla nabídnuta procházka s výkladem a poté osobním volnem v centru Antwerp, kde jsme byli ubytováni.

Při zpáteční cestě se uskutečnilo malé zastavení tzv. Trojmezí na hranicích tří států Belgie, Německa a Holandska.

Tečkou byla návštěva Frankfurtu nad Mohanem, společná procházka po historické i moderní části města, výstup na nejvyšší mrakodrap v místě s nádherným výhledem (ne všichni výšku zvládli, a tak měli osobní volno).

Poděkování patří nejenom paní bývalé europoslankyni Radce Maxové, ale i za Jihočeskou krajskou radu seniorů panu Jaroslavu Kupsovi.

Děkujeme. Těšíme se na další výzvy.

Hanka RH+ Rabenhauptová