Oslava Mezinárodního dne šachu v Hradci Králové

Po loňské úspěšné premiéře uspořádal Šachový klub spolku Senioři Hradec Králové dne 19. července spolu s Knihovnou města Hradce Králové druhou oslavu Mezinárodního dne šachu, vyhlášeného UNESCO a OSN na památku založení Mezinárodní šachové federace FIDE. FIDE vznikla právě před 100 lety 20. července 1924 v Paříži a Československo bylo jedním z 15 zakládajících států.

Oslava se odehrála na venkovní šachovnici s velkými figurkami před Knihovnou za krásného počasí. Organizátoři zajistili pestrý program, v němž nejdůležitější roli hrály šachové figurky. Začali jsme utkáním mezi týmem Knihovny a šachovým klubem, po něm následoval hlavní bod programu – vzájemný zápas dvou družstev pořadatelů ve Fischerových šachách. Tato méně známá, ale o to zajímavější varianta šachové hry, vynalezená známým americkým mistrem světa Bobby Fischerem, poskytla  návštěvníkům pěknou podívanou. Poté si mohli podle svého zahrát na stolech, rozestavěných  na trávníku okolo. Šachy byly v permanenci po pět hodin!

Pokud by měli zájem setkat se s námi nad šachovnicemi seniorští šachisté z jiných částí republiky, mohou nás kontaktovat na tel. 731 253 441.

 

Jiří Bielavský

Foto: I. Pírková, J. Kuta, M. Bielavská