výlet do oblasti Lužických hor

Začátkem června uspořádal výbor ČMOS pedagogických pracovníků ve spolupráci s LKŽ v Hradci Králové výlet do oblasti Lužických hor. Navštívili jsme malebnou severočeskou obec Kunratice u Cvikova, která vyniká půvabem a slávou tradičního českého řemesla – sklářstvím. Hned na úvod jsme obdrželi skleněnou vstupenku a pak už jsme mohli nahlédnout přímo pod ruce sklářských mistrů v čele se světově významným uměleckým sklářem Jiřím Pačinkem. Zrovna vytvářeli nádherný džbán. V galerii jsme obdivovali různé výrobky, kde každý byl originál.

Potom jsme přešli do skleněné zahrady. Jedná se o prostor s desítkami skleněných květin, rostlin a dalších objektů, instalovaných přímo mezi rostlinami skutečnými. Zahrada vypadá jinak za ranního rozbřesku, v poledním slunci, či v paprscích západu. Záplava tvarů, barev a optických iluzí nás zavedla do jiného světa, kde jsme si odpočinuli a zároveň načerpali inspiraci.

Vrcholem návštěvy sklárny byla pak prohlídka Křišťálového chrámu s unikátní galerií a stálou expozicí umění samotného Jiřího Pačinka. V kostele jsou instalovány více než tři stovky skleněných objektů. Prostor doplňují také velkorozměrné plastiky, okna dekorují vázy, poháry a mísy v různých barevných odstínech. Spoustu informací jsme se dozvěděli od fundované průvodkyně.

Po chutném obědě v místním pivovaře jsme odjeli do Žitavy. Historické město nás nadchlo nejen historickými domy, ale i sakrálními památkami. Prohlédli jsme si žitavské postní plátno z roku 1472, malé žitavské postní plátno z roku 1573 i poklad epitafů v muzeu Františkánského kláštera (nyní Městské muzeum Žitava). Nenechali jsme si ujít i kulinářské zážitky a ochutnali místní lahůdky.

Při zpáteční cestě jsme sledovali čilý turistický ruch u Olbersdorfer See, které má rozlohu  vodní plochy 60 hektarů. Vzniklo z bývalého povrchového dolu a kromě informačních tabulí a ukázek strojů nabízí i spoustu pohybových aktivit pro děti i dospělé.

Výlet jsme zakončili v Trojmezí, kde se setkávají hranice Německa, České republiky a Polska. Je to mimo jiného i symbol tolerantního soužití několika národů v Evropě.

Všichni účastníci byli velice spokojeni a děkujeme Krajské radě seniorů Královéhradeckého kraje za finanční podporu.