10. sportovní hry seniorů Jihočeského kraje 2024

Dne 18. června 2024 od 9:00 se uskutečnily za krásného slunečného počasí v areálu Sportovního klubu policie na Jiráskově nábřeží v Českých Budějovicích 10. sportovní hry seniorů Jihočeského kraje. Sportovního klání se zúčastnilo 38 čtyřčlenných družstev a 11 jednotlivců. V šesti sportovních disciplínách soutěžilo 163 seniorek a seniorů, kteří v den pořádání soutěže dosáhli věku 60 a více let.

Již tradiční sportovní hry seniorů organizovala Krajská rada seniorů Jihočeského kraje ve spolupráci s Jihočeskou krajskou organizací ČUS a Jihočeskou krajskou asociací sport pro všechny. Sportovní hry se uskutečnily s finanční a věcnou podporou Jihočeského kraje, Statutárního města České Budějovice, Nadace ČEZ, Krajského ředitelství policie JčK, Rady seniorů České republiky, časopisu Doba seniorů, obchodních domů Globus a Terno České Budějovice a řadou dalších sponzorů.

Zahájení jubilejních 10. sportovních her seniorů se osobně zúčastnil hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba, primátorka Statutárního města České Budějovice, Doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová – Parmová, náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Doc. Ing. Lucie Kozlová, Ph.D., předseda Jihočeské krajské organizace ČUS JUDr. František Vavroch, ředitel Krajského ředitelství policie JčK brig. gen. Mgr. Bc. Luděk Procházka, předsedkyně RS ČR Lenka Desatová a europoslankyně Ing. Radka Maxová

Při prezenci obdrželi všichni soutěžící trička věnovaná hejtmanem Jihočeského kraje MUDr. Martinem Kubou, ve kterých nastoupili na slavnostní zahájení, kde z rukou hostů obdrželi účastnické medaile.

Nejstarší účastníci přijeli ze Strakonic – paní Jiřina Hrušková a pan Jaroslav Petráň – oba již oslavili 84. narozeniny. Z rukou hejtmana Jihočeského kraje převzali při slavnostním zahájení osobní dárek.

Do sportovního zápolení se zapojilo 112 žen a 51 mužů, kteří soutěžili v šesti disciplínách: hod granátem/kriketovým míčkem na dálku, běh na 30 metrů s tenisovým míčkem na tenisové raketě, Bollo ball, házení kroužků na tyčku, střelba florbalovou hokejkou na florbalovou branku a hod petangové koule na cíl.

Organizátoři připravili i dvě nesoutěžní stanoviště, kde si zájemci vyzkoušeli hru Mölkky a Cornhole.

Vyhodnocení nejúspěšnějších družstev:

  1. místo – IPA územní skupina č. 110, České Budějovice ve složení: Jiří Nevyjel, Václav Pech, Jaroslav Šnejdar, Jiří Hoštička
  2. místo – RAZZ České Budějovice ve složení: Anna Beránková, Zdeňka Krouhlíková, Marie Mášlová, Jiří Kureš
  3. místo – Pinkálisti České Budějovice ve složení: Vlastimil Houf, Alena Strumická, Vilém Strumínský, Eva Koubová

Vyhodnocení nejúspěšnějších žen do 70 let:

  1. místo – Eva Koubová – Pinkálisti České Budějovice
  2. místo – Olga Šulerová – TřebSen Třeboň – Dačice
  3. místo – Zdeňka Kroulíková – RAZZ České Budějovice

Vyhodnocení nejúspěšnějších žen nad 70 let:

  1. místo – Anna Beránková - RAZZ České Budějovice
  2. místo – Eliška Fraňková – Senior klub ZVVZ Milevsko
  3. místo – Jaroslava Nohová – Veselé turistky – Senioři ČR, ZO Vlachovo Březí

Vyhodnocení nejúspěšnějších žen nad 80 let:

  1. místo – Alena Hudečková – SPCCH Tábor
  2. místo – Irena Benešová – Ranařky – Svaz diabetiků ČR, Strakonice p.s.
  3. místo – Zdena Ratejová – Sluníčka – Svaz diabetiků ČR, Strakonice p.s.

Vyhodnocení nejúspěšnějších mužů do 70 let:

  1. místo – Jiří Kureš – RAZZ České Budějovice
  2. místo – Jiří Hoštička – IPA územní skupina č. 110, České Budějovice
  3. místo – Jaroslav Šnejdar – IPA územní skupina č. 110, České Budějovice

Vyhodnocení nejúspěšnějších mužů nad 70 let:

  1. místo – Jiří Nevyjel – IPA územní skupina č. 110, České Budějovice
  2. místo – Vítězslav Vávrovský – Senior klub ZVVZ Milevsko
  3. místo – Václav Pech - IPA územní skupina č. 110, České Budějovice

Vyhodnocení nejúspěšnějších mužů nad 80 let:

  1. místo – Jaroslav Petráň  – Stříbrný vítr – Svaz diabetiků ČR, Strakonice p.s.
  2. místo – Bohumír Blažek – Rychlá rota – Senior centrum Jindřichův Hradec
  3. místo – František Rozporka - Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit, zs.

Za zodpovědné a čestné hodnocení výkonů patří poděkování rozhodčím z Jihočeské krajské organizace České unie sportu, Jihočeské krajské asociaci Sportu pro všechny a Krajské radě seniorů JčK

Poděkování patří i žákům Střední průmyslové školy automobilní a technické České Budějovice, kteří po celé dopoledne pomáhali na jednotlivých stanovištích a při organizaci soutěže.

Průběh sportovních obohatili propagací ukázek ze své činnosti her spolupracující sponzoři a subjekty. K vytvoření dobré nálady, ale i k  poslechu, zpěvu i tanci hrála seniorská hudební skupina Protstudio.

Aby příjemně a účelně strávili i dobu, kdy hodnotící komise zpracovávala výsledky, pochutnali si na výborném guláši, zazpívali si, a někteří i zatančili, s hudbou malé seniorské kapely, která hrála po celou dobu soutěže. Rovněž mohli navštívit jednotlivé stánky, kde spolupracující organizace nabízely různé informace nebo pomoc. Bylo jim celkem 10. V největším obležení bylo místo, kde pracovnice Zdravotně sociální fakulty JČU měřily zdarma každému tlak krve, hladinu cholesterolu v krvi a glykémii. Zhruba stejnou pozornost pak přitahoval stánek Policie ČR s velkým poutačem dvou maskovaných mužů se jmény: Volač a Klikač. Senioři zde získávali informace o tom, jak se nestát obětí podvodných telefonátů a mailů.

Závěrem lze říci, že na 10. sportovních hrách si senioři nejen zasportovali, ale zároveň se i pobavili a poučili.

Jaroslav Kupsa, Marie Nollová

foto – Karla Peldová