MORAVSKOSLEZSKÉ SETKÁNÍ SENIORŮ – VRCHOL POHYBOVÝCH AKTIVIT 2024

 

10. ročník největší pohybové události seniorů kraje v roce 2024, která se konala      pod záštitou starosty obce Háj ve Slezsku Karla Palovského, připravila Krajská rada seniorů MSK za ekonomické a materiální podpory Moravskoslezského  kraje a obce Háj ve Slezsku. Velká účast seniorů jen potvrdila, že „zdravé stárnutí” aktivním pohybem je u některých seniorů prioritou. Ředitel sportovních her, předseda KRS MSK, Pavel Gluc přivítal vzácné hosty sportovního zápolení místostarostu obce Jiřího Štrohalma,předsedkyni Rady seniorů ČR Lenku Desatovou a místopředsedkyni RSČR, předsedkyni KRS Olomoukého kraje Milenu Hesovou, předsedu KR Seniorů ČR Oldřicha Pospíšila a ředitelku ZŠ Háj ve Slezsku Sylvu Ludvíkovou.

V nádherném areálu Sportcentra Háje ve Slezsku si vyslechlo 87 čtyřčlenných družstev z 29 obcí a měst kraje a jedno družsvo Olomouckého kraje, tj. celkem 352 soutěžících základní pokyny k průběhu her. Připraveno bylo deset disciplín: šipky, florbal, golf, bollo ball, upravený petang, běh s tenisovou raketou, hod míčkem, kroužky, corn Hole a lukostřelba.

Organizátoři měli připravenou i mokrou variantu, podle předpovědi mělo pršet, ale nakonec varianta nemusela být použita, bylo příjemně teplo a jen sem tam trošku zapršelo, spíš pro ovlažení sportujících. Po třetí hodině bylo provedeno vyhlášení týmového snažení nejlepších družstev ve víceboji a nejlepších týmů v jednotlivých disciplínách letošních her. Na závěr jsme vyhlásili nejstarší ženu a muže sportovních her (Drahoslava Otisková z Orlové a Daniel Lach z Dobré).

víceboj družstev: 1. Seniors Ostrava A   2. AKORD Ostrava   3. Střítež B

vítězové disciplín:

šipky – Seniors Ostrava A, florbal – Seniors Ostrava B, golf – Ludgeřovice A, bollobal – Paskov C, petang – Krnov B, běh s raketou – Bruntál B, hod míčkem -  Seniors Ostrava A, kroužky – Bílovec STP A, corn hole – Seniors Ostrava A, lukostřelba – Bílovec A

Účastníci setkání a sportovního zápolení si mohli v době od ukončení soutěžení po vyhlášení výsledků prohlédnout dvě připravená pracoviště 1/pěchotní srub MO – S37

„U cukrovaru” z roku 1936, který je umístěn v Areálu Sportcentra a 2/ ukázku nové sportovní disciplíny, která začíná být mezi seniory populární, PICKLE BALL,  kterou nám připravili a ukázali členové Pickleball clubu Frýdek-Místek David Palkovský, mistr republiky a Robert Černý.

Je na místě závěrem poděkovat všem organizátorům z řad členů krajské rady v čele     s Karlem Moškořem, členům jiných spolupracujících organizací a individuálním pomocníkům, především místnímu klubu seniorů v čele s předsedou Zdeňkem Mustarem a dětem ZŠ Háj ve Slezsku.  Velké poděkování rovněž obci za materiální pomoc, kdy v areálu přes noc vyrostly velké stany se sety stolů a lavic pro ukrytí účastníků před deštěm nebo pro jejich občerstvení a další perfektní vychytávky         od hasičů počínaje a zdravotnickým zabezpečením konče! Vše bylo připraveno         na požadované úrovni a účastníci her při závěrečném vyhodnocení, i opakovaně potleskem, poděkovali za organizaci a i slovně při neformálních  střetnutích v areálu Sportcentra Háje ve Slezsku!

Pavel Gluc