V kategorii: Aktuality, Olomoucký kraj
– Publikováno 11.10.2022Sobotní odpoledne 8.10.2022 na sále ve Skrbeni , kde místní klub senioru upořádal první ročník soutěže o nejlepší bábovku, zavonělo vanilkou, kakaem, kokosem a dalšími ingrediencemi , potřebných k výrobě lahodných zákusků. Do soutěže se přihlásilo 23 pekařek a porota měla vybrat tři nejlepší. Příjem bábovek byl anonymní, soutěžní vzorky získaly pouze čísla a tedy porota a ani diváci nevěděli, kdo kterou bábovku pekl a tím byla zaručená objektivita hodnocení. Bábovky vypadaly báječně a také skvěle chutnaly. Sedmičlenná porota, jíž předsedkyní byla výherkyně II. ročníku “Peče celá země” paní Martina Kynstlerová, hodnotila celkový vzhled bábovky, strukturu po rozkrojení, vůni a chuť a měla to velmi těžké. Sama za sebe musím říci, že pro mne byly vítězky všechny cukrářky, které se do soutěže zaregistrovaly. K hodnocení bábovek a poslechu obecenstvu hrála kapela. Prvenství získala nakonec netradiční bábovka rakytníková, kterou upekla členkamístního seniorského spolku Ludmilka Štěrbová, druhé místo obsadila bábovka tvarohová paní Zdenky Zbořilové z Příkaz a na třetím místě skončila margotková bábovka předsedkyně skrbeňského seniorspolku paní Marty Studené. Krajská Rada seniorů Olomouckého kraje udělila I. ročníku “bábovkobraní” záštitu a vítězné cukrářky získaly krásné ceny. Porota poděkovala všem soutěžícím a ocenila jejich snahu drobnými dárky. Bábovky byly rozkrájené a rozdané přítomnému obecenstvu. Panovala zde skvělá nálada a všichni jsme se shodli, že se těšíme již teď na příští ročník. A co budeme péct ? Vypadá to, že zadáním by mohly být rolády.
Vítězný recept I. ročníku 2022 bábovkobraní ve Skrbeni
Rakytníková bábovka
3 vejce vyšleháme se 150 g krystalového cukru, citrónová kůra,do vyšlehané směsi zamícháme 200 g polohrubé mouky,1/2 prášku do pečiva, 1 šlehačka, nasekané ořechy a den předem obalený rakytník v cukru. Pečeme s láskou a hotovou bábovku přelejeme citronovou polevou. Dobrou chuť.
Milena Hesová